De pure smaak van ingrediënten, de basis van een gerecht, daar ging het om in de cursus ‘Koken zonder pakje en zakje’. Hoe maak je een saus, soep of dressing zonder Knorr, Maggi, Calvé of andere kunstmatige toevoegingen?

Tien cursisten gingen de uitdaging aan bij de Volksuniversiteit in Woerden en kookten twee avonden onder mijn leiding. Ze maakten honing-mosterddressing, tomatensaus, trokken kruidenbouillon en herontdekten de ‘vergeten’ groenten, zoals raapsteeltjes en rabarber van vroeger. Ze merkten dat het moeilijk was om saus en soep goed op smaak te brengen. Dit komt door het veelvuldige gebruik van smaakversterkers in pakjes en zakjes. Alles smaakt hierdoor zouter, sterker en daar wen je aan.

Desondanks waren alle gerechten goed gelukt en de reacties bijzonder enthousiast! Na de eerste cursusavond ging menig cursist thuis aan de slag om gezinsleden met een ‘verse’ maaltijd te verrassen. En na twee avonden met veel plezier gekookt te hebben, was de conclusie: “Voor mij geen Wereldgerechten meer”. Twee avonden was voor deze cursus eigenlijk te weinig, dat smaakt naar meer…

Koken zonder pakje en zakje

Koken zonder pakje en zakje

 
Follow me on Twitter