Andijvie-ovenschotel Sinds kort verzorg ik de receptenrubriek voor het clubblad van onze volkstuinvereniging. Ik stel recepten samen met groenten die we op de tuin kweken. Graag wil ik ook op mijn website dit recept met u delen.

Andijvie is een groente die op alle volkstuinen voor handen is. Het groeit snel en makkelijk en als je een kas hebt, dan eet je verse andijvie het hele jaar door. Deze ervaring hadden wij aan het begin van het tuinseizoen. De andijvie die we in september in de kas hadden gezet, was in maart prima om te eten en nog goed van smaak. Dat is nog eens ‘slow (grow) food’! Dit recept is een variatie op de rauwe andijviestamppot, namelijk als ovenschotel met Italiaanse kruiden.

Ingrediënten: (voor 4 personen): 1 kropje andijvie (± 400 gram), 1 kilo aardappelen, 3 tomaten, 2 eetlepels olijfolie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, ½ theelepel nootmuskaat, 1 kopje melk, peper en zout, 150 gram vers geraspte pittige boerenkaas.

Werkwijze: Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de andijvie fijn, was zorgvuldig (3 keer) en laat goed uitlekken. Schil de aardappelen en kook ze in 15 minuten gaar. Stamp ze fijn met een groentestamper en voeg de melk toe. Meng tot een gladde puree en voeg de Italiaanse kruiden en de nootmuskaat toe. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de rauwe andijvie toe en stamp dit door de puree, controleer de smaak en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Snipper de ui, was de tomaten en snijd in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui gedurende 3 minuten op laag vuur, pers hierbij de knoflook uit en laat even meebakken. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog 3 minuten meebakken. Breng op smaak met zout en peper. Doe het andijviepuree mengsel in een platte ovenschaal en voeg het tomaten/ui mengsel toe. Rasp de kaas en strooi dit er overheen. Laat 15 minuten door en door warm worden in de oven totdat de kaas bovenop gesmolten is.

Serveren: Een lekker pittig gerecht voor een warme zomeravond op het terras met een koel glas witte wijn. Eet smakelijk!
 
Follow me on Twitter